4 Mayıs 2012 Cuma

GittiGidiyor.com

Everybody hurts. Bu kez Patti Smith söylesin.

              -------------       -------------       -------------      --------------       -------------      ------------

Serkan Borançılı ve Aydonat Atasever gittigidiyor.com'un İTÜ Mimarlık mezunu kurucu ve yönetici ekibinden.
Seminer dersi ise  E-Pazarlama değil bu kez, İTÜ mezunlar konseyinin desteğiyle Girişimcilik!

Serkan Borançılı askerden dönüşü itibariyle dönemin dikkat çeken internet girişimleri üzerine araştırma yapmaya, pek çok e-ticaret modelini incelemeye başlıyor. Sizin site sahibi olarak içerik üretmenize gerek olmayan, alıcı ve satıcının yaratacağı içeriğe dayalı (C2C), dolayısıyla büyük bir yatırım gerektirmeyen, reklam getirisine bel bağlamayacak, bu sayede de ilk günden para kazandırabilir bir model olarak ise eBay modeli adeta parlıyor önünde. Seçilecek iş modelinin gelir yapısını reklamın oluşturulması istenmiyor o dönem, çünkü 2000'lerde bir internet sitesi olarak reklam geliriyle yaşayabilmek mümkün değil. eBay'in online açık arttırma modeli, o dönem Türkiye'de pek çok farklı e-ticaret modeli çalıştırılmaya başlanmış olsa da, pek denenmemiş bir model. Rekabet ortamının henüz oluşmamış olması ve piyasaya ilk giren olunmasının avantaj yaratacağı düşünceleriyle bu modelin tercih edildiği söylenebilir.
Tüm bu incelemeler sonrasında 2001 Şubat'ında gittigidiyor.com yayına giriyor. GittiGidiyor'un online açık arttırma modeliyle büyük bir kullanıcı kitlesine ulaşması ise piayasayı yavaş yavaş uyandırıyor. 2004'te Mynet ve Doğan Holding internet girişimlerinde "açık arttırma" yapısını çalıştırmayı hedefliyorlar. Değişimlerini müşteriye duyurmak, tanıtmak adına büyük meblağlarla TV ve gazete reklamı harcamaları yapıyorlar. Ancak tüm bunların network effect yardımıyla aslında GittiGidiyor'a yarayacağı ve GittiGidiyor'u daha da büyüteceğini öngöremiyorlar.
Peki network effect nedir? Dünyada sadece sizin cep telefonunuzun olması ya da sadece sizin e-mail hesabınızın olması ne kadar değer yaratmıyorsa, sosyal medyada ve/veya e-ticaret sitelerinde kullanıcı sayısı ne kadar artarsa içerik ve yaratılan değer o kadar artıyor anlamına geliyor. Var olan ağın kırılması ise kullanıcı sayısı arttıkça o kadar zorlaşıyor. gittigidiyor.com ilk giren avantajıyla Mynet ve Doğan Grubu henüz uyanmadan yaklaşık 100.000 kullanıcıya ulaşmışken sözü edilen bu etkiden fayda sağlamaması zaten mümkün durmuyor.

gittigidiyor.com "Sıfır Risk" uygulamasıyla internet alışverişine güven duymayan kullanıcılara güvenli ticaret imkanı sunarak sektörün yönünü de değiştiriyor aslında. GittiGidiyor'da alıcı parayı site hesabına yatırır, talep ettiği ürün bloke edilir, satıcı kabul ederse ürün bırakılır ve para satıcının hesabına aktarılır. gittigidiyor.com'un e-ticaret sitesi olarak alışverişte tampon bölge oluşturması internet üzerinden para el değiştirirken güven ortamını da destekliyor kısacası.

2001'de üç kurucu ortakla başlatılan ve hızla büyüyen girişim, 2007'de %10 azınlık hisse karşılığında artık dünya devi eBay ile ortaklık kuruyor, ortaklık taahhütlerinden biri ise "2011 Mayıs'ında şirketin ve yönetimin devri" şeklinde. 2011'de yapılan %93'lük hisse devir anlaşmasında kurucu ekibin yakın coğrafyadaki ülkelerde 5 sene süresince kazandığı bu yetkinlik ve tecrübelere dayalı iş yapmama - rekabet etmeme maddesi bulunuyor. GittiGidiyor - eBay ortaklığının geliştirilmesindeki en önemli adamlardan biri ise Markafoni kurucu ortaklarından Sina Afra. Sina Afra o dönem eBay şirketinde çalışıyor ve 2006'da GittiGidiyor'la yatırım görüşmesi yapılması amacıyla Türkiye'ye gönderiliyor.

GittiGidiyor kurucu ekibinin diğer hatrı sayılır girişimlerini ise UZMANTV, Cimri.com, Timsah.com, istanbul.net olarak sıralayabiliyoruz bugün. Ekibin inanarak girdiği en son iş ise yeni ve yerel bir ödeme sistemleri modeli iPara. E-ticaret konusunda yetkin pek çok kişi 2013 ve sonrasında ödeme sistemlerine ilişkin uygulamaların patlayacağını öngörüyor, ekibin bu son girişimi de hayli mantıklı bu noktada. iPara'yı rekabette öne çıkaracak konumlamanın sıfır riskli ve yerelleştirilmiş ödeme sistemi uygulaması şeklinde olması planlanıyor. Ancak eBay'in sahibi olduğu Amerikalı PayPal gittigidiyor.com aracılığıyla, Markafoni yatırımcısı Allegro grubun sahibi olduğu ve Avrupa'da oldukça tanınan PayU ise markafoni.com aracılığıyla piyasada varlar şu an. Dolayısıyla rakipler göz ardı edilebilecek gibi değil, ancak yerele uyarlanmış ödeme sistemi modelini geliştirmiş olmaları iPara'nın elindeki silah olacak gibi duruyor.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder